Glossary entry

Romanian term or phrase:

valva sau supapa

Romanian answer:

valvă/supapă/ventil şi vană/robinet

Added to glossary by Carmen Copilau
May 10, 2008 18:01
16 yrs ago
20 viewers *
Romanian term

valva sau supapa

Romanian Tech/Engineering Mechanics / Mech Engineering
Imi tot pun intrebarea care este diferenta dintre valva si supapa. Cautand prin dictionare, n-am reusit sa inteleg prea bine care este diferenta, ba chiar mi-am complicat viata pt ca in dex am gasit urmatoarea definitie a supapei care m-a incurcat si mai mult: "Valvă care se foloseşte ca organ de închidere a unei supape". Si atunci?

Discussion

Adela Porumbel May 10, 2008:
De pe saitul G.P. "Să nu uităm că în massemdia incultă de azi se foloseşte în prostie VALVĂ pentru SUPAPĂ [de motor]. "Valvă" avem în tehnică dar un motor cu explozie are SUPAPE." http://www.pruteanu.ro/8forum/afisarecom.php?id=37317

Responses

1 day 14 hrs
Selected

valvă/supapă/ventil şi vană/robinet

Problema nu apare neapărat la traducerea acestor 2 termeni, unde într-adevăr, nu greşeşti foarte tare dacă îl foloseşti pe unul sau pe celălalt.
Fiind colege de combinaţie lingvistică, ştiu la ce te referi. Problema apare la traducerea din italiană a termenului VALVOLA, care în română se poate traduce prin TOATE CELE DE MAI JOS:
SUPAPĂ
VALVĂ
VENTIL
VANĂ
ROBINET

SUPAPĂ
Sunt de 3 feluri, în funcţie de rol
- De sens – agentul (lichid, gazos) circulă. Agentul deschide supapa într-un singur sens. Dacă agentul, forţat de ceva, vrea să se întoarcă, supapa nu îi permite, ci se închide.
- De presiune – avem o anumită presiune a agentului pe supapă. Dacă presiunea creşte peste limita la care e reglată supapa, atunci supapa se deschide. Aproape identice cu cele de siguranţă
- De siguranţă – de ex. cele de la oalele sub presiune
Între SUPAPĂ, VENTILE ŞI VALVĂ – diferenţa este dată de debit.
Supapele şi ventilele se folosesc până la un anumit debit, iar la debite mai mari se foloseşte valva.

Diferenţa între SUPAPĂ/ VALVĂ/ VENTIL şi ROBINET/ VANĂ este:
SUPAPĂ, VALVĂ, VENTIL - acţionate de agentul pe care îl dirijează: lichid sau gazos.
ROBINET/ VANĂ – acţionate mecanic sau electromecanic.

Vana are formă de robinet, cu manetă sau levier.
Diferenţa robinet şi vană este dată de debit:
Robinetul se foloseşte pt. debite mai mici. Vana pt. debite mai mari. Ele închid un agent lichid sau un agent gazos. În apartament avem robinete de gaz. Dar la intrarea într-un bloc, avem o vană de gaz.

In tehnică, DEX-ul mai mult încurcă decât ajută. Atât tatăl meu, care este inginer (şi care m-a ajutat cu explicaţiile astea), cât şi colegii mei de serviciu, tot ingineri, mă contraziceau/corectau frecvent pe chestii tehnice, care ţin efectiv de meserie.
De exemplu, pentru mine, podea şi pardoseală însemnau acelaşi lucru. Ei, în domeniul construcţiilor nu e deloc aşa :d. Podeaua e numai cea din lemn. Iar pardoselile sunt cele care se vopsesc, se tratează cu diferiţi agenţi etc.

Sper că te-am ajutat un pic.
Note from asker:
Multumeste-i tatalui tau pt. explicatii
Something went wrong...
4 KudoZ points awarded for this answer. Comment: "Intr-adevar, problema nastea atunci cand trebuia sa traduc termenul italienesc "valvola". Multumesc mult, mi-am facut o cultura si in "valvole" :0))"
16 mins

Pai nu este. Sunt sinonime!!!

Pai nu este. Sunt sinonime!!!
Something went wrong...
4366 days

supapa

Supapa se foloseste atunci cand ai un mecanism care se deschide si inchide pentru a permite circulatia unui material/agent, fiind controlata de un anumit sistem. Supapa sau valva este acelasi lucru, dar cuvantul valva este mai peiorativ, imprumutat de meseriasi din vocabularul ”vietii organice”. Tehnic, recomand folosirea cuvantului supapa. Cuvantul valva ar trebui rezervat vietii organice.
Robinetul este un dispozitiv care foloseste o supapa si un maner de control al supapei. Supapa si robinet nu sunt termeni echivalenti, unul il include pe celalalt.
Ventilul este garnitura propriu-zisă de cauciuc care se folosește la o supapă. Supapele pot funcționa și în alte moduri decât cu ventil, astfel, cei doi termeni nu trebuie folosiți unul în locul altuia.
Something went wrong...
Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search