Mar 2, 2011 17:35
13 yrs ago
Italian term

“gusto luce”

Italian to Romanian Science Wine / Oenology / Viticulture
La bentonite è ideale per l’azione preventiva verso il “gusto luce” de vino....
Am gasit “gusto luce” - gusto di luce sapore ossidato, caratteristico in un vino esposto per lungo tempo alla luce.
Dar cum as putea interpreta, traduce ....nu cred ca in lb. romana exista aceasta expresie...

Discussion

ClaudiaDragomir Mar 3, 2011:
Mulţumesc Alexandra. Iniţial, când am văzut răspunsul -"maderizarea" am crezut că este traducerea potrivită şi aveam intenţia să-i scriu autorului să-l propună ca răspuns. După ceva căutări, mi-am dat seama că "maderizarea" nu este corespondentul pentru "gusto luce" şi am propus alt răspuns.
Scopul discuţiilor nostre de pe kudoz este găsirea traducerii corespunzătoare a unor termeni dintr-o limbă în alta, nu să ne războim între noi sau să arătăm care e mai cu moţ (lucruri care, din păcate, sunt cam practicate)! Cel puţin ăsta este punctul meu de vedere...
A. Itu Mar 3, 2011:
are dreptate Claudia am aprofundat puțin și într-adevăr are dreptate Claudia, maderizarea constă în tratarea termică a vinului la temperaturi şi pe perioade de timp diferite, în funcţie de categoria de calitate. Vinurile ordinare se tratează 3 luni la 60-65°C, vinurile de calitate medie 4-4,5 luni la 40-45°C, iar cele de calitate superioară nu mai puţin de 6 luni la 40-45°C.
"gust oxidat" este traducerea corectă
(a se vedea pag. 36:
http://www.scribd.com/doc/40417000/Produce-Re-A-Vinurilor-Al...
Anca Maria Marin Mar 3, 2011:
gust de "lumină" - chestiune de acceptare Referinţele - primele 2- dovedesc că există şi această variantă în limba română (ultimele 2 mi s-au părut interesante ca şi mod de percepere a gustului vinului în funcţie de lumina ambientală).

Gustul de "lumină" (sună destul de poetic şi în lb. română, chiar dacă este vorba despre un defect ;) ) este dobândit prin expunerea la lumină.

Lumina
Expunerea prelungita la lumina, prin efectul nociv al razelor ultraviolete asupra proprietatilor vinului, favorizeaza oxidarea rapida si ireversibila a taninilor care ofera finetea, culoarea si catifelarea vinului, de aceea trebuie pastrat in incaperi intunecoase;
Nu doar lumina soarelui afecteaza vinul, ci si cea artificiala, in special lumina fluorescenta (cu ultraviolete bazata pe tuburi catodice cu neon) de unde conditia ca iluminarea cramei sa se faca numai cu ocazia vizitarii ei si cu lumina clasica (bec cu filament).
http://www.climatizaricrame.ro/Pastrarea-vinului.php

Spor la lucru şi o zi cât mai bună tuturor!
ClaudiaDragomir Mar 2, 2011:
În limbă română există expresia "gust oxidat/vin oxidat"; nu e la fel de poetică precum expresia italiană sau franceză, dar asta e .. :)
http://www.google.ro/#hl=ro&biw=1280&bih=557&q=vin gust oxid...
Anca Maria Marin Mar 2, 2011:
Propunere de traducere La bentonite è ideale per l’azione preventiva verso il “gusto luce” del vino = Bentonina este ideală în prevenirea /acţiunea de prevenire a gustului "de lumină" al vinului.... O seară bună tuturor!
ClaudiaDragomir Mar 2, 2011:
"Luce: l’illuminazione deve essere molto curata, con lampade di bassa potenza. Da evitare assolutamente il neon che potrebbe conferire al vino il cosiddetto “gusto luce”, o “gout de lumière”."
http://www.foodwineproject.it/c.academy/suggerimentieconsigl...

Proposed translations

3 hrs
Selected

gust „de lumină"

4. Lumina... da-da! Lumina... pai unde ati auzit de vin pastrat in soare? Ultravioletele, aceste radiatii luminoase invizibile de catre ochiul uman, produse de orice fel de emisie de lumina, pot oxida in timp taninurile prezente mai ales in vinurile rosii, mai putin in cele roze si aproape inexistente in cele albe. Personal, consider ca riscul cel mai mare il au vinurile rosii (insa nici celelalte nu sunt de neglijat) la expunerea indelungata si de mare intensitate luminoasa. Se intampla uneori, la degustarile specializate ale oenologilor, sa se observe ca vinurile din aceeasi pivnita au evoluat diferit, in cazul in care pivnita a fost luminata diferit ca grad de intensitate in diferitele zone ale acesteia. Se spune ca vinul prinde gust „de lumina”, in sensul in care, din cauza lipsei de taninuri sanatoase, acesta devine oarecum plat. In cazul in care beneficiem de o pivnita pentru restaurantul nostru, ar trebui sa fie iluminata cu becuri calde de cel mult 40W putere, iar la parasirea incaperii acestea sa se stinga. Sticlele de vin nu au nevoie de lumina; doar noi - si asta pentru ca nu putem vedea pe intuneric, desigur!
http://www.hores.ro/articol/Ma_numesc_VIN_pastreaza_ma_cum_s...

Ce gust are lumina?
Iubitorii de vin bun au acum şanse din ce în ce mai bune de a afla gustul luminii chiar în paharul de vin preferat. Cercetări de dată deloc recentă (aici şi aici pentru cei care n-au altceva mai bun de făcut) au arătat că vinurile expuse la lumină dezvoltă destul de rapid arome extrem de neplăcute.
Dar ce gust are, de fapt, lumina? Analiza senzorială a vinurilor "iluminate" a scos la iveală arome de "varză călită", porumb, lână udă, blană de câine ud - ce să mai, un întreg arsenal de izuri care mai de care mai interesante. În plus, se pare că aromele de lămâie, atât de apreciate de iubitorii de Riesling sau Chardonnay, aproape că dispar la vinurile iluministe.
Anumite lungimi de undă ale radiaţiei luminoase sunt mai destructive decât altele. Ce-i mai rău este că nu e nevoie de perioade lungi de timp pentru a ruina un vin: în doar 31 de ore de expunere problema este rezolvată. În sticlele transparente, asta se petrece mult mai rapid, fiind nevoie de puţin peste 3 ore de bronzare la lumină fluorescentă. Ambalajele din sticlă maronie luptă cel mai eficient împotriva luminii, vinurile refuzând cu obstinaţie să transcende.
Ce trebuie să facem pentru a descoperi gustul luminii? Asta e simplu: putem alege unul din magazinele specializate în comercializarea acestei băuturi de soi, amplasate în noile galerii comerciale şi nu numai, unde lămpile fluorescente de intensitate mare sunt localizate foarte aproape de rafturile cu vin. Atenţie să nu cumva să alegeţi o sticlă mai din spate! Alegeţi-o neapărat pe cea la vedere pentru un efect garantat.
Deci nu uitaţi: cu cât magazinul este mai bine luminat, cu atât mai pronunţat va fi buchetul de lumină.
http://desprevin.blogspot.com/2009/05/ce-gust-are-lumina.htm...

Gustul vinului difera in functie de lumina din camera
Amatorii de vinuri vor fi suprinsi sa afle ca vinul are un gust mai bun intr-o camera iluminata in albastru sau rosu.
Un bautor nu va simti la fel gustul vinului intr-o camera cu lumina alba sau verde: acesta pare mai bun, si pare sa fie mai scump, daca este baut in lumina albastra sau rosie, arata un experiment realizat de cercetatorii germani, informeaza The Telegraph.
Acestia au oferit unor amatori de vin aceeasi sticla de Riesling in medii diferite, iar rezultatul a fost uimitor: in lumina rosie, vinul parea mai dulce, iar in lumina albastra, bautorii erau dispusi sa scoata din buzunar cu un euro mai mult pentru vinul respectiv.
Mare atentie, deci, la proprietarii de baruri care incearca sa va serveasca vinuri proaste intr-o lumina deosebita.
http://www.ziare.com/magazin/experiment/gustul-vinului-difer...

Lumina influenteaza gustul vinului
Expertii au concluzionat ca aceeasi bautura a fost mai bine cotata intr-un mediu expus la lumina de ambient rosie sau albastra decat la cel expus la lumina verde sau alba. Persoanele testate si-au exprimat dorinta de a plati chiar mai mult cu un euro pentru o anumita sticla de Riesling atunci cand bautura le-a fost oferita intr-un mediu inundat de lumina rosie, mai degraba decat sub influenta unei lumini ambientale verzi. Investigatia lasa sa se inteleaga ca vinul a fost perceput mai dulce (de 1,5 ori) in lumina rosie decat in cea alba sau verde. De asemenea si gustul de fruct al bauturii a fost mai puternic atunci cand a fost consumat intr-o camera unde lumina ambientala era de culoare rosie. Prin urmare, culoarea luminii ambientale poate influenta gustul vinului, concluzioneaza Oberfeld-Twistel, cercetator la facultatea de psihologie a Universitatii din Mainz.
http://www.europafm.ro/stiri/stiinta/lumina-influenteaza-gus...

--------------------------------------------------
Note added at 3 zile13 ore (2011-03-06 07:33:38 GMT)
--------------------------------------------------

Industria berii
Berea expusa radiatiilor solare primeste un “gust” de lumina. Acesta se manifesta prin producerea de mercaptani,scaderea potentialului de oxidoreducere,aparitia unor procese de reducere fotochimica a substantelor azotoase cu grupe sulfhidrilice;cel mai mare efect il prezinta radiatiile cu lungimea de unda de sub 500 nm.Ca urmare a reactiilor dintre hidrogenul sulfurat si izohumulone apare 3-metil-3-butan-1tiol.Fenomenul este favorizat de folosirea de butelii verzi,care nu absorb radiatiile daunatoare,spre deosebire de cele brune.In prezenta cuprului se reduce “gustul” de lumina.
http://www.scribd.com/doc/36820661/Industria-berii
http://www.referatele.net/doc/Berea (referatele.net).doc.

DEGRADĂRI DATORATE LUMINII
LUMINA produce degradări de: gust, aromă, culoare, reducerea valorii nutritive
Radiaţiile absorbite determină o reacţie fotochimică continuă
Alterarea cea mai profundă se referă la gustul alimentelor, datorată transformărilor suferite de substanţele proteice şi grăsimi.
Exemple:
Lapte - degradarea complexului proteic (în special compuşii cu sulf) gust de lumină gust de “încins” sau “de varză” oxidarea lipidelor, în special a acidului linoleic şi a fosfolipidelor gust de peşte
Bere - gust de lumină prin formare de mercaptani
Sucuri de fructe - decolorare
http://facultate.regielive.ro/cursuri/chimie_generala/tehnol...

Peer comment(s):

neutral ClaudiaDragomir : Mă întreb dacă apariţia expresiei "gust de lumină" în 3-4 materiale pe net poate dovedi că termenul este folosit de enologi şi nu este o traducere forţată a expresiei italiene sau a celei franţuzeşti...
23 hrs
După cum am spus, cred că este doar o chestiune de acceptare. Spor la lucru şi o zi bună! :)
Something went wrong...
4 KudoZ points awarded for this answer. Comment: "Multumesc tuturor, am optat pentru optiunea "gust de lumina" ...in urma dialogului cu clientul "
+3
2 hrs

oxidarea vinului/casarea oxidazică

"Gust oxidat, acid, cu un final amarui.
..................
Nasul arata un vin care a evoluat la sticla, aromele sale capatand nuante uleiosmieroase. Un vin imbatranit, oxidat, cu un gust acru-astringent si final usor saponificat."
http://vinul.ro/feteasca-regala-dezamagire-populara.html

"In acest moment, „buba“ cu cea mai larga arie de raspandire la vinurile comercializate din Romania este OXIDAREA. Dupa cum spuneam, acest defect a devenit sa fie considerat o virtute. Vinurile oxidate sunt mai inchise la culoare (le stiti, vinurile acelea galben-aurii, cu straluciri maronii) si au un miros intepator, amintind de fructele fermentate si merele batute. Oxidarea este rezultatul direct al faptului ca vinul a fost expus la aer, dar in acelasi timp, cauzele mai tin si de proasta manipulare, pastrare sau transport a vinurilor, permitandu-se astfel uscarea dopului si patrunderea aerului prin porii acestuia. Sub aceleasi aparente se ascunde un alt defect al vinurilor, maderizarea, aceasta fiind produsa de expunerea vinului la o sursa de caldura sau la soare in timpul productiei, transportului sau pastrarii. Vinul oxidat nu este nociv pentru sanatatea consumatorului, dar de cele mai multe ori este imposibil de baut, dezagreabil."
http://vinul.ro/vali/dale-vinului/535/cele-mai-intalnite-def...

"În contact cu aerul, bostina este supusa oxidarii prea mari, care altereaza materiile colorante si o parte din substantele tanante, mai ales pe acelea extrase din seminte. Oxidarea prea mare a bostinei duce la casarea oxidazica a vinurilor.
............
Tratamentul de cleire provine de la substantele proteice de origine animala, care formeaza cu apa cleiuri gelatinoase. Termenul de cleire trebuie însa extins si asupra folosirii substantelor minerale (bentonina), care, desi nu formeaza cleiuri, sunt folosite cu bune rezultate la limpezirea vinurilor."
http://www.scritube.com/medicina/alimentatie-nutritie/PROIEC...


"9.2.DEFECTE DE NATURĂ BIOCHIMICĂ

9.2.2. Casarea oxidazică. Defectul este cunoscut şi sub numele de casarea brună şi apare atât în vinurile albe cât şi în cele roşii. Astfel, vinurile albe îşi schimbă nuanţa, trecând de la culoarea galben - verzuie în galben-brună şi apoi în brună (din ce în ce mai închisă).
Vinurile roşii capătă mai întâi la suprafaţă o peliculă irizată, cu reflexe metalice, după care culoarea devine roşie-brună sau brună-cafenie
.
Enzimele răspunzătoare de provocarea fenomenului fac parte din clasa oxidoreductazelor, rolul principal avându-l lacaza. Această enzimă acţionează ca un veritabil catalizator de oxidare. În prezenţa aerului, lacaza prezintă o remarcabilă capacitate de a transforma, în mod progresiv, polifenolii în compuşi insolubili de culoare galben-brună sau brun-cafenie.
Lacaza este elaborată în proporţii însemnate de putregaiul cenuşiu(Botryotinia fuckeliana)..."
http://www.scribd.com/doc/34136629/principiul-vinului

--------------------------------------------------
Note added at 2 ore (2011-03-02 19:55:13 GMT)
--------------------------------------------------

"A. Stabilizarea împotriva casării oxidazice se poate realiza astfel:
- inhibarea oxidazelor cu ajutorul dioxidului de sulf (doza se stabileşte pe microprobe);
- eliminarea oxidazelor prin cleire cu bentonită (doza 40-100 g/hl)."
http://www.bevitech.ro/vinros.htm
Peer comment(s):

agree A. Itu
1 day 9 mins
Mulţumesc, Alexandra!
agree Daniela Ciobeica
1 day 10 hrs
Mulţumesc, Lara!
agree Tradeuro Language Services
3 days 14 hrs
Mulţumesc!
Something went wrong...
31 mins

culoare luminoasă/scânteietoare

NOTA: Vinurile vrac sunt in ambalaje tip Bag/in/box, pungile fiind vidate inainte de umplere. Un vin sec, scanteietor, cu o culoare galben-verzuie ce tine in ea toata lumina soarelui si imbraca in aur paharul in care s-a turnat. Un vin perfect pentru amatorii de un vin alb sec, dur dar gustos!

Chardonnay Piemonte D.O.C. (sec)
Vin sec alb
Culoare: galben-pai luminos
Gust: demi-dulce, cu arome de fructe racoritoare

--------------------------------------------------
Note added at 13 ore (2011-03-03 06:42:23 GMT)
--------------------------------------------------

"per l’azione preventiva verso il “gusto luce” de vino" - ***pentru prevenirea oxidării vinului***

Schema tehnologică generală de obţinere a vinurilor albe seci este prezentată în figura 2 şi cuprinde urmatoarele etape:
- obtinerea mustului de struguri;
- prevenirea oxidarii mustului;
- limpezirea mustului;
http://www.scritube.com/medicina/alimentatie-nutritie/TEHNOL...
Peer comment(s):

neutral ClaudiaDragomir : este chiar contrariul!
1 hr
Se pare ca am confundat calităţile cu aspectul dar cu ajutorul tau m-am luminat :). Mulţumesc!
Something went wrong...

Reference comments

23 mins
Reference:

să fie maderizat?

vezi pagina 9 aici:
http://www.opd.ro/PDF/Vinul/vinul004.pdf

--------------------------------------------------
Note added at 38 mins (2011-03-02 18:14:39 GMT)
--------------------------------------------------

Vin maderizat – vin cu nuanţe caracteristice vinurilor de tip oxidativ (Madera, Porto, Xeres, etc.): culoare chihlimbarie- brună, gust puternic oxidat şi uneori răsuflat.
Peer comments on this reference comment:

agree A. Itu : http://www.venditavinoitaliano.it/it/le-nostre-guide/le-paro...
1 hr
Multumesc!
neutral ClaudiaDragomir : se pare că "maderizarea" nu este un defect al vinului produs de expunerea la lumină, ci la căldură!
1 hr
In referinte apare definitia maderizarii. Este datorata expunerii la lumina, nu la caldura!
Something went wrong...
Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search